Haastrecht puilt uit na behalen titel

Op een enkele schermutseling na (een spaarzame vechtpartij, een paar vuurwerkbommen) verliep het kampioensfeest van Haastrecht 5 vanmiddag en -avond feestelijk.

Het centrum van Haastrecht was zo overvol dat de politie mensen met plannen om naar Haastrecht te komen opriep vooral weg te blijven. Vooral op de Hoogstraat en De Kleine Haven, waar duizenden supporters aanwezig waren om de langverwachte titel te vieren, was het hutjemutje vol. De politiemensen, talrijk aanwezig in de kolkende binnenstad, hoefden echter nauwelijks in actie te komen.

Chris van Wijngaarden scoorde de gelijkmaker; 1-1. “Dit was alles wat ik wilde”, zegt Van Wijngaarden tegen het Algemeen Dagblad. “Ik denk dat ik nog bedwelmd ben door wat dit allemaal losmaakt,” aldus Van Wijngaarden. “Dat het echte besef later pas komt.”

Van Wijngaarden had het aangevoeld. “Maar ik voelde het, ergens diep van binnen. Ik geloofde het echt heilig. Deze club is zó groot. Ik wist gewoon dat alle stukjes een keer op zijn plek zouden vallen. Het móest gewoon.’’ De spits is trots op zijn gezin. “Omdat mijn gezin er altijd voor me is geweest, hoe egoïstisch ik me ook opstelde. In de vakanties, op vrije dagen: alles stond altijd in het teken van mij en van Haastrecht 5. Al het andere moest wijken. Ze zeurden nooit, juist zij wisten hoe veel dit voor me betekende. Dit – kampioen worden met Haastrecht 5 – was de grootste droom die ik ooit heb gehad.”

Joost van der Vlist werd vandaag met Haastrecht voor de tweede keer kampioen. Toch is hij de schaal vanavond even kwijt. “Hij is kwijt”, zegt Van der Vlist tegen de NOS. “Hij is ergens boven. We hebben hem nog gezocht maar tot op heden hebben we hem niet kunnen vinden. Het is zo’n bijzondere dag. Ik denk dat het echte besef pas later komt.”

Van der Vlist was direct na het laatste fluitsignaal in tranen. “Van te voren kon het niet meer misgaan, maar uiteindelijk zijn we een team van geen woorden maar daden”, zegt Van der Vlist tegen FOX Sports. “Je moet het laten zien op het veld en dat is het enige wat telt. Als je uiteindelijk met 2-1 wint ben je kampioen.”

“We hebben er lang op moeten wachten. Dit is een prijs voor iedereen”, sluit de trainer van Haastrecht 5 af.

Jurgen den Boer liet blijken dat hij Haastrecht 5 misschien gaat verlaten. Hij heeft na het behalen van de titel met Haastrecht een ‘project’ afgerond. Morgen gaat hij met ‘zijn’ Haastrecht op de Hoogstraat de titel vieren met de supporters.

Na het showen van de schaal op de Hoogstraat gaat Den Boer naar de tatoeëerder. Den Boer heeft Johan van Boven van de Metro aangegeven dat hij de schaal op zijn rechterbeen gaat laten tatoeëren.

Voor  Robert van Leeuwen was het een vreemde middag. De verdediger was geschorst voor de kampioenswedstrijd van Haastrecht. “Ik denk na die 2-1 werd ik wel een beetje rustiger”, aldus Van Leeuwen tegen FOX Sports. “Toen ging ik er ontspannen bijzitten.”

“Dit is onbeschrijfelijk. We hebben zo hard gewerkt met zijn allen. Dat we nu kampioen zijn is onbeschrijfelijk, daar heb ik geen woorden voor. Dit is voor iedereen, voor een persoon een uitzondering, dat is mijn moeder.”

Het kampioenschap is niet alleen een succes voor Voetbalvereniging Haastrecht maar voor heel Haastrecht. Dat zei die-hard supporter Arie Brand sr. zondag. “De beelden van dit feest gaan de hele wereld over. Ik ga binnenkort naar Stolwijk en dan neem ik de beelden ook zeker mee”, zei hij.