Haastrecht 5 maakt het nu wel heel spannend

Haastrecht 5 verspeelde afgelopen zondag kostbare punten uit bij Nieuwerkerk en moet nu elke wedstrijd tot het einde winnen om nog kampioen te worden. Rik Versluis schrijft in zijn wekelijkse column over de wisselvalligheid van VVH 5.

“Aan die 7-3 overwinning van Haastrecht 5 op VEP 8 en de 1-8 overwinning op Bergambacht 1 hechtte ik sowieso al weinig waarde. En zondag bleek ook wel weer waarom. Ik heb het op deze plek al vaak geschreven: het spel van Haastrecht 5 is veel te wisselvallig. Maar omdat het dan toch vaak goed kwam, mocht je dat eigenlijk niet zeggen. Het zal toch niet gebeuren dat de titel nu nog wordt verspeeld? Gezien de dramatische start zondag, moet je achteraf nog blij zijn met twee doelpunten”, aldus Versluis.  “Iedereen hoor ik nu honderd keer zeggen dat het allemaal zo spannend is. Nou, daar heb ik geen last van. Als ik spanning wil, ga ik wel naar de videotheek om een thriller te huren. Begrijp me niet verkeerd, want ik hoop dat Haastrecht 5 het gaat redden. Maar ik kijk vooral naar hoe ze spelen en wat ze uitstralen. Voor paniek is geen plek. In paniek raken is sowieso het slechtste dat je kunt doen. Want wie zegt mij dat ASW 5 de rest van de wedstrijden allemaal wint. Ik zie echt niet waarom zij uit bij Alphense Boys 6 even winnen. Daarvoor is die ploeg ook te wisselvallig. Ja, tegen Bergambacht zag het er allemaal wel leuk uit, maar die gasten verliezen elke week. Dus zoveel zegt mij dat ook weer niet.” Versluis opperde zondag wel om Chris van Wijngaarden op te stellen, ook als Danny van Oudshoorn wel fit zou zijn geweest. “Dat was al voordat bleek dat Van Oudshoorn te moe was om te spelen. Zeker, ik vind Van Oudshoorn de beste spits van Haastrecht 5, maar ik heb hem op kunstgras zien spelen tegen Nieuwkoop en NSV. Het leek wel of hij eieren in zijn schoenen had. Hij liep zo voorzichtig, met van die kleine stapjes. Die jongen is niet gemaakt voor dat vreselijke kunstgras. Van Wijngaarden heeft er bij UNIO en ONA op gespeeld. Nu stond Straver in de spits. Ach, hij is zo gedreven dat hij waarschijnlijk niet eens merkt op wat voor veld hij speelt.” Versluis mist een beetje de onverzettelijkheid bij Feyenoord. “Ik was trainer van Haastrecht 3 toen we kampioen werden in 2004. Jongens als Boom en Haagen straalden echt uit: dit kampioenschap is van ons. Niet dat zij heel bewust met de buitenwereld bezig waren, maar er kroop iets onaantastbaars in de ploeg. Dat hoop ik de rest van de competitie ook te zien in het Haastrecht 5 van nu. Zondag tegen Oudewater. Dat krijgt vaak complimenten. Terecht hoor, maar we moeten niet gaan doen alsof het FC Barcelona is.”

Middenvelder Arjan Brand sprak na afloop van de wedstrijd over de teleurstellende beginfase en de gemiste kansen.

“Volgens mij is dit nu al de derde keer op rij dat we zo slecht aan een uitwedstrijd beginnen”, aldus Brand in gesprek met Fox Sports. “We hebben het daarna wel goed opgepakt en misschien hadden we de winst nog verdiend, maar dit zijn toch drie kostbare punten die we mislopen.” Brand gaat verder: “We hebben veel kansen gemist. Ik moet gewoon scoren, maar gelukkig hebben de Stravers dat wel goed gedaan. Er zijn nog drie wedstrijden te spelen en we hebben er volgens mij al twaalf gewonnen. Dan lijkt drie wedstrijden winnen echt wel te doen hoor.”

Arie Brand sr. vindt dat de Haastrechtenaren het zich de laatste wedstrijden te moeilijk hebben gemaakt.

“Haastrecht laat ASW nu wel heel erg dichtbij komen”, aldus Brand sr. in gesprek met Voetbal International. “Als je op zo’n manier de kleedkamer uit komt, dan vraag je er natuurlijk wel om: Bij Nieuwkoop was het de eerste minuut, bij Alphense Boys was het de eerste minuut en hier wordt het vroeg al 2-0. Wat dat betreft heeft Haastrecht 5 gevraagd om problemen en deze ook gekregen.” Het feit dat Haastrecht duidelijk beter presteert in thuiswedstrijden dan op bezoek bij de tegenstander is volgens Brand sr. lastig te verklaren: “Ik denk dat Haastrecht op Wilgenoord ook echt het veld op komt als de baas en dat ze bij uitwedstrijden toch allemaal twijfelaars worden.” Omdat het verschil tussen Haastrecht en ASW slechts één punt bedraagt, kunnen de geel-zwarten zich geen misstap meer veroorloven. “Haastrecht zegt elke week dat ze alles in eigen hand hebben zolang ze alles maar winnen, maar na deze resultaten mag zelfs een klein misstapje niet meer.”