Epische Voetballers – Edwin den Boer – Teamspeler pur sang


Zo eens in de zoveel tijd lees je hier eens een verhaal over een epische Haastrechtvoetballer; een lofzang over een speler uit vervlogen tijden. De helden die onze harten nog steeds sneller doen kloppen. VVH-iconen die ons nog steeds een glimlach op het gezicht doen toveren.

 

Edwin den Boer – Teamspeler pur sang

Vijfentwintig jaar geleden speelde ik bijna elke dag Voetbalmanager op de PC. Een vriend en ik hadden allebei een eigen team gemaakt en voetbalden hele competities tegen elkaar. Kozen we de beste spelers? Nee joh. Christian Abbiati was mijn keeper, Massimo Oddo de penaltyspecialist en Ivan de la Peña de stofzuiger op het middenveld. En mijn linksvoor was steevast Edwin den Boer.

VVH 1 lijft Edwin in 1994 in, maar de aanvaller zal nooit een thuiswedstrijd voor de hoofmacht op Wilgenoord spelen. Hij wordt te licht bevonden, wat resulteert in 14 seizoenen op huurbasis  voor VVH 2 uitkomen. Hier tekent hij bijna voor het snelste doelpunt ooit in de competitie – met 11 seconden is hij 3 tellen te langzaam. Na een tussenstap van twee seizoenen en twee goals bij VVH 6 zijn Marco van Dommelen en Paul Holleman overtuigd: voor 3 schuimblokken stapt Edje over naar Haastrecht 4.

De glorietijd slaat toe. Bij ‘De Vrienden van Haastrecht 4’ wordt Edje kampioen en pakt hij bijna de titel bij het kerstdarten. Met Haastrecht 4 scoort hij bijna elk seizoen 3 of 4 doelpunten en als klap op de vuurpijl wordt Edwin ploeggenoot van Chris van Wijngaarden, Robert van Leeuwen en Dennis Blom in 2015.

Het is geen slecht palmares voor een voetballer die tekort kwam voor Haastrecht 1. Maar waar was hij dan zo goed in? Ed gaat vooral op in het collectief – hij is een teamspeler pur sang. Tel daarbij op dat hij nooit verzaakt, nooit zeikt, altijd aanwezig is en nagenoeg accentloos Haastrechts praat en je kunt niet anders dan sympathie hebben voor de goedlachse Den Boer.

Van Edwin heb ik al jaren niks meer vernomen. Wikipedia vertelt mij dat hij één van de vele Haastrecht sterkhouders is die zijn geluk beproeft in de dartwereld maar die jammerlijk faalt vanaf de okkie. Ondertussen zal Ed’s carrière wel bijna afgelopen zijn – en mijn uren als Voetbalmanager zijn ook al lang verleden tijd.

Aan alle goeie dingen komt een eind……