EPISCHE VOETBALLERS: Danny van Oudshoorn – DE NIEUWE KLUIVERT


Zo eens in de zoveel tijd een verhaal over een epische Haastrechtvoetballer; een lofzang over een speler uit vervlogen tijden. De helden die onze harten nog steeds sneller doen kloppen. VVH- iconen die ons nog steeds een glimlach op het gezicht doen toveren.

Ajacieden zijn doorgaans verwend, lui en arrogant. Daar is iedereen het buiten De Ring wel mee eens. Hebben we het over een Clarence Seedorf, Frank de Boer of Sjaak Swart, dan is ze deze karaktertrekken al snel vergeven. Deze godenzonen waren namelijk naast het bovenstaande vooral bewonderenswaardige voetballers. Valt de naam Danny van Oudshoorn, dan is het allicht een ander verhaal. In de succesjaren van Haastrecht, inmiddels twintig jaar geleden, werd jongeling Van Oudshoorn immers gezien als de nieuwe John de Bruijn – ook door Van Oudshoorn zelf. De realiteit liep net even anders.

 

Waar ging het precies mis met de goedlachse knuffel-Gouwenaar? Om die vraag te kunnen beantwoorden, moeten we terug naar de woelige jeugd van het voormalig wonderkind.

Danny laat midden jaren negentig – na voltooiing van de basisschool – de judomat achter zich en komt steeds vaker thuis bij de familie Van der Wouden. Geen onbekenden in voetballand, natuurlijk. Van Oudshoorn verruilt de judomat luxueuze trainingsvelden van Olympia en doorloopt de jeugdopleiding van Olympia met verve. De A1 is indertijd niet te stoppen en veegt de vloer aan met menig topjeugdelftal uit de regio. Hoezee voor Dannyl! De jeugdige, maar onderwijl bonkige, aanvalsleider schiet dikwijls met scherp.

 

Het duurt dan ook niet lang voordat Van Oudshoorn bij de selectie wordt gehaald. Het leven lacht Danny – als kersverse spits van Olympia – stralend toe.

Met een nieuw contract op zak en een eigen loft in hartje Gouda, kan Danny zijn geluk niet op. Alhier dompelt hij zich onder in ieder voetbalcliché dat je kunt bedenken. Feestje op de Markt tot in de kleine uurtjes? Danny is erbij. Een glanzende bolide voor de deur? Uiteraard. Courant te laat voor de training en stampei op het veld? Danny lust er wel pap van.

Waar Van Oudshoorn in de jeugd nog als immens talent gold, gooit het jeugdexponent van Olympia bij de senioren al snel zijn eigen ruiten in. De huzarenstukjes blijven uit. Bokkensprongen, dikdoenerij en kwajongenstreken? Danny was bijzonder van de tongriem gesneden.

De voorhoedespeler weigert dan ook in het derde elftal te spelen en houdt liever een tribunestoeltje warm. Uiteindelijk gaat Danny toch bij het lager spelende Gouda voor een kans als keeper, En dat was geen groot succes. Nochtans maakt Danny ten lange leste de oversteek naar het ‘boeren’ Haastrecht. VV Haastrecht welteverstaan.

 

Danny eindigt, via dubieuse en onverhoeds avonturen, zijn carrière op een veel te laag amateurniveau. Van supertalent in Gouda tot zondagkampioen van de Neerlandse zevende klasse. Het kan verkeren.

‘De Nieuwe Kluivert’ had er naar eigen zeggen vrede mee. Een groot gemis voor het Nederlandse voetbal, des te beter voor hem als persoon. Wie weet waar het schip genaamd Van Oudshoorn was gestrand als de jongeling zich minder had gelaafd in de geneugten van het leven? Joost mag het weten.

 

Wat rest, is een mooi verhaal over verkeerde keuzes, weggegooid talent en een melodramatische reis naar de spelonken van het vaderlandse voetbal. Wellicht kunnen we eerdaags een biografie over de beste man verwachten, opgetekend door succesbiograaf Michel van Egmond. Danny rekent zich in ieder geval al rijk.