Epische voetballers


Zo eens in de zoveel tijd lees je hier eens een verhaal over een epische Haastrechtvoetballer;  een lofzang over een speler uit vervlogen tijden. De helden die onze harten nog steeds sneller doen kloppen.

VVH-iconen die ons nog steeds een glimlach op het gezicht doen toveren.

Ramon Janmaat- Goedgemutst

De succesformatie van Joost van der Vlist van begin jaren nul: er is veel over geschreven. Ook door ons. Hoe kan een klein dorpsteam als Haastrecht 4 overleven in het Europese miljoenengeweld? Vooral dankzij de bekende vaandeldragers Bas Maijenburg, Dennis Blom en Jurgen den Boer natuurlijk. Stuk voor stuk spelers die zich goed staande houden in de 6e klasse én de 40+ league. Toch is er maar één speler die De Geel-Zwarten onder Joost pas echt belichaamt: onze goedlachse Hekendorpees Ramon ‘Ramoon’ Janmaat.

De loopbaan van Janmaat is er één van uitersten. Van de zandvelden in Hekendorp tot spelen voor vier man publiek op Wilgenoord – en alles daar tussen in. Gedurende zijn carrière valt Ramoon dikwijls tussen wal en schip. Wat heet, Janmaat speelt zelfs een seizoen in het derde team van Haastrecht en moet afhaken bij de laagvliegers Haastrecht 5 én 6.

Zo wordt de Hekendorpees meermaals niet goed genoeg bevonden, maar vecht zich iedere keer weer terug. De corpulente verdediger bezit namelijk de ultieme gunfactor: sambavoetbal met een glimlach. De immer goedgemutste verdediger danst geregeld langs houterige aanvallers en laat daarbij de trukendoos niet ongeopend. Het publiek eet uit zijn hand. Dat zijn doelpuntenmoyenne aan het eind van de rit niet om over naar huis te schrijven is, is een absolute bijzaak.

Ook in thuisdorp Hekendorp is Ramon dé publiekslieveling. Naar verluidt wordt Ramoons doelpunt in de wedstrijd tegen FC Oudewater een week lang herhaald op televisie. Janmaat is tevens samen met de Haastrechtse toparbiter Ruud Straver, de goedlachse tandem van de Haastrechtse dartwereld. Met Les Étalons, vrij vertaald ‘De Hengsten’, geven beide heren acte de présence op de – overigens desastreus verlopen – koppeltoernooien in Huis den Hoek. Het mogelijke duidelijk zijn: de carrière van Ramoon Janmaat gaat niet altijd over rozen.

Alsof dat nog niet genoeg is, wordt de Hekendorpees ook nog eens betrapt op overgewicht tijdens een onaangekondigd weegmoment. Nota bene als amateurvoetballer. Volgens Ramoon zijn onschuldige tussendoortjes uit de Aldi winkel van Bas debet aan de positieve weegtest. Trainer Joost van der Vlist denkt daar anders over en zadelt Janmaat op met 30 dagen schorsing. Het lachen is de dribbelaar gelukkig nog niet vergaan en 10 dagen later duikt hij alweer op bij de wekelijkse donderdagavondtraining op Wilgenoord.

Ramoon geniet weer van het spelletje en brengt de herfst van zijn carrière door bij de matadoren van Haastrecht 4. De Hekendorpees start na zijn actieve voetballoopbaan een eigen bedrijfje in thuisdorp Haastrecht en probeert aldaar zijn liefde voor de sport door te geven aan een nieuwe generatie talenten. En dat doet Ramoon ongetwijfeld met een brede lach op zijn gezicht….